Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Het Fiets-Festival is een tweedaags publiek toegankelijk evenement dat groots zal uitpakken op het Schoolplein (achter het gemeentehuis).

Dit fietsfestival bestaat uit een aantal activiteiten die het fietsen promoten.

Het doel van het Festival is om de inwoners van Hellevoetsluis (hernieuwd) kennis te laten maken met het plezier van fietsen. Vanuit de mobiliteitsafdelingen binnen de gemeente wil men op deze wijze ook een gedragsverandering bij de inwoners teweeg brengen om vaker de auto te laten staan voor de kortere afstanden en wat vaker de fiets te nemen. Bijvoorbeeld voor woon – werkverkeer. Dit gebeurt door tijdens het Festival vooral de leuke zaken aan fietsen onder de aandacht te brengen via de jeugd. De ouderen die hen dan begeleiden, worden dan door lokale fietshandelaren en de gemeente geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen op fiets gebied zoals e-bikes, veiligheid, fietsroutes, etc. Ook kan men zelf uitproberen hoe een e-bike bevalt.

Deze dagen wordt er ook aandacht besteed aan de Fietsbank. Dit kan mensen doen beseffen dat als ze een nieuwe fiets gaan aanschaffen het een prima idee is om hun oude fiets bij de Fietsbank in te leveren zodat, na een opknapbeurt, mensen die niet in staat zijn een fiets te kopen op deze wijze toch het gemak en plezier van fietsen kunnen ervaren.

Het Fiets-Festival wordt gesitueerd op het Schoolplein bij de ingang van de Vesting. Daar zullen de volgende attracties opgesteld worden;

  • Anne’s Fietscircus: kinderen (maar ook ouderen) kunnen op de meest uiteenlopende soorten fietsen, fietsen. Hiervoor wordt een opblaasbare piste geplaatst.
  • BMX experience: kinderen kunnen hier op een veilige manier kennismaken met BMX fietsen en ook wordt er een kleuter parcours uitgezet. Kinderen worden voorzien van helmen en er wordt gevraagd om toestemming van een ouder dat kinderen hier aan mogen deelnemen. Gedurende de dag wordt er 3x een demonstratie gegeven door Sietse van Berkel oud wereldkampioen.
  • Fiets je Schilderij: kinderen (maar ook ouderen) kunnen hier door middel van fietsen een eigen abstract kunstwerk bij elkaar fietsen.
  • Mobiele fietsenmaker: is aanwezig om (gratis) kleine reparaties uit te voeren. Grote mankementen worden mensen door verwezen naar lokale fietsenhandelaren.
  • Lokale fietshandelaren geven informatie over de laatste modellen fietsen en e-bikes, die men ook kan proberen. Ook worden de laatste veiligheid attributen getoond
  • Gemeente informatie over mobiliteitsplannen Hellevoetsluis en ook een enquête onder de bezoekers
  • Barista: hier kan men een gratis kopje koffie halen.
  • Fietsbank: geeft informatie over het concept Fietsbank.